HTML

Facebook

  

Kávé & Kóla

"Van a kávé... A fekete. Olyan, mint az élet. Sötét és keserű. És van a kávéház. Ahol nem a kávé a legfontosabb, hanem a találkozás. A beszélgetés. Két ember beszél, beszél, beszél, és egy napon a kávé más értelmet nyer. Átalakul érzelmekké. Többé már nem egyszerű kávé, hanem barátság, szeretet, vagy éppen szerelem. Az iránt, akivel a kávézás élményét az ember megosztja. Attól kezdve minden csésze kávé ezt jelenti. A másikat. Még akkor is, ha nincs jelen. Emléke, emlékeztetője lesz. És ekkor már nem sötét, és nem keserű." /Csitáry-Hock Tamás/

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kávé Térkép


Kávé Kóla lelőhelyek nagyobb térképen való megjelenítése

Ajánló

CAFE FREI - KÖKI Terminál

coffeecokeandcake 2013.02.11. 15:41

cafe_frei_portal_1360578063.jpg

Színes, autentikus, elérhető.

Ezek a szavak jutottak eszembe először a Budapest XIX. kerületi KÖKI bevásárlóközpontjában lévő Cafe Frei meglátogatását követően. Akinek esetleg kétsége lenne, nem véletlen a névbeli összecsengés, a franchise alapú kávézó hálózat mögött a népszerű dokumentarista televíziós áll. Aki nem csak a nevét adta hozzá, hanem a világ körüli utazásai során szerzett kávé iránti szenvedélyét és egyfajta fair trade gondolkodást is, amely a fogyasztó vendég érdekeit is szolgálja. Legfontosabb felismerése az volt, hogy mire a kávészemek az ültetvényről eljutnak az azt elfogyasztó vendég csészéjéig, addig annyi kézen és profit lépcsőn mennek át, hogy egyes esetekben elérhetetlenül drágává teszik a frissítő italt.

A másik fő koncepció abban rejlik, hogy amíg a világ kávéinak 90 %-a több fajta kávéból tevődik össze (ezt összefoglaló néven blendnek nevezünk), aminek összetételét és arányait a kávé gyártók a drágulást elkerülendően kedvük szerint módosítanak, addig  a Frei márkanév alatt futó kávé – kizárólag arabica típusú – "AA" minősítésű, azaz kézzel többször átválogatott kávészemekből áll. A kávélapon nem csak az olaszos kávékonyha remekei jelennek meg, hanem arab, karibi, és kelet-ázsiai kávékülönlegességek is.

A belső tér rusztikus, a kultúrák sokféleségét tükrözi. A berendezés anyaga és színválasztéka egyaránt a természet és a föld színeit adja vissza: sok a barna, a vörös és az okker. Az asztalok kényelmesek, a meleg színválaszték mégis egymáshoz közeli, meghitt légkört teremt. Az itallap egy újsághoz hasonlít, ahol cikkeket és ismertetőket is olvashatunk a kiszemelt kávéról. Ez azonban árakat hol feltűntet hol nem. Ha kíváncsiak vagyunk, akkor a pultnál kaphatunk pontosabb felvilágosítást. Az itteni hirdetőn felsorolt kávék csak részben egyeznek meg a kávélapban találhatókkal, és a különböző kategória rendszerben könnyen elveszik az ember; néhol a kontinensek szerinti bontás köszön vissza, másutt pedig a kávé elkészíésére vonatkozó megnevezések, mint a tejes kávé, fekete kávé...stb.Sajnos kiszolgálás is csak a pultnál van, ami azért alaposan ront a kényelmen. Viszont egyedi, kézműves gyártású kávégéppel főzik készre a kiválasztott feketét. 

Én Guatemalai mogyorós tejeskávét ittam. Külön pozitívum, hogy itt nem szirupokkal oldják meg az ízesítést, hanem valódi pörkölt mogyoró hozzáadásával. Volt barna cukor is, amit itt nem könnyű megszerezni, hiszen egyik asztalon fehér a másikon barna cukor van az adagolóban. Ha az embernek szerencséje van, akkor tud az ízlésének megfelelő asztalhoz ülni, ha nem akkor marad a kényelmetlen cserélgetés, vagy ne adj' isten a spontán kényszer ismerkedés egy idegen asztal vendégeivel a kölcsön cukor reményében. Maga a kávé egyébként kihangsúlyozom isteni volt. És ami meglepő, hogy olcsó is. Három tejeskávé és egy kóla volt 1800Ft, amiért minőséget és élményt kaptunk az ízek tekintetében.

Ami a kínálatot illeti, nagyon széles a kávé választéka, de aki nem kedveli a feketét, annak van tejkaramella, forrócsoki és tea, sőt még bor is a választékban. Az italok mellé kérhető cukrász sütemény és péksütemény is, valamint megvásárolhatunk szinte minden "díszletet" a pörkölt kávétól a könyvekig, ajándéktárgyakig, a teázás és kávézás kellékéig.

Számomra az egyik legjobban tetsző dolog a kávézó azon érdekessége volt, hogy a Libri könyvesbolt második emeltén helyezkedik el. Ez nem tudom mennyire üzletpoliktika vagy stratégigi megfontolás, mindenesetre abszolút pozitív, hogy közel van az olvasói kultúrához, és talán az abből kívülállókat is olvasásra sarkallja. 

 

Ár: Guatemalai mogyorós latte, Riói kókuszos latte, olasz latte, kóla: 1800Ft

 

Értékelés: 9

 TOP.jpg

Címkék: olasz kóla kávéház kávézó kókusz mogyoró különleges rió latte orientális Budapest Frei Guatemala Cafe Frei Frei Cafe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kavekola.blog.hu/api/trackback/id/tr575387973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása